Haard-Kachel webwinkel, stookopening openhaarden

Diameter Rookkanaal ─ Stookopening openhaard

Haard & Kachel * Openhaarden Rookkanalen * Diameter rookkanaal en lengte - Stookopening openhaard -

Voor de Webshop wordt u doorgeleid naar
Rookkanalen.info
Voor Technische informatie over Rookkanalen      Voor informatie over Openhaard materialen

Voor andere informatie:  naar  haard-kachel.nl        Voor informatie over Hout stoken

Pdf-bestand:  Schema rookkanaal-openhaard
Bezoek onze webwinkel voor onze andere produkten,zoals kachelpijpen rookkanalen haardaccessoires Houtkachels, Jotul kachels 
lucht
Home


De luchttoevoer


U kunt een prachtige openhaard bouwen met het ideale rookkanaal en toch problemen krijgen met het stoken. Een gemiddelde openhaard verbruikt tussen de 250 en 350 m/3 lucht per uur en dat is heel veel. Deze lucht is vooral nodig om de verbrandigsgassen af te voeren, een veel kleiner deel is de zuurstof voor de verbranding zelf. Deze grote hoeveelheid lucht moet uw woning binnen kunnen komen en dat is in onze goed geïsoleerde woningen vaak een probleem, het is dan ook nodig een luchttoevoer te maken met een diameter van Ø 15 cm, liefst in of vlak bij de haard. Dit kan gebeuren via de gevel, via de kruipruimte of via raam roosters, maar die zult u op een winterdag liever gesloten houden. Heeft u te weinig lucht toevoer dan ontstaat er onderdruk in uw woning met een slechte trek als gevolg en uiteindelijk rook die uw kamer inkomt. Denk ook aan de afzuigkap of het centraal afzuigsysteem, dat kan ook een onderdruk veroorzaken in uw woning, wat dan weer nadelig is voor de goede trek van de open haard.


Hout openhaarden


Bij een hout openhaard merkt u deze rook meteen op en zult u actie ondernemen.


Gas openhaarden


Bij een gas openhaard is dat niet het geval, bij een slechte trek en onderdruk komen de rookgassen ook uw kamer in en ligt het gevaar van kolendamp op de loer. Bedenk ook dat de hele uitleg over stookopening en kanaal diameter ook geldt voor gas open haarden. Het komt zelfs wel voor dat mensen overwegen om in een slecht trekkende houtgestookte openhaard, dan maar een gasblok in te bouwen. Bij een gasgestookte openhaard is het nog belangrijker dat de trek goed is, als eerste wegens het gevaar van koolmonoxide, ten tweede omdat een gasgestookte openhaard minder heet wordt dan een houtgestookte openhaard, zodat de trek nog minder zal worden.


Centraal afzuigsysteem afzuigkap

Deze twee afzuig systemen veroorzaken meestal een kleine onderdruk in uw woning, houd daar beslist rekening mee bij het aanmaken van uw open haard. Zet ze desnoods tijdelijk uit.


Maat aansluiting kachel


Voor een houtkachel wordt de aanbevolen maat van het rookkanaal bepaald door de aansluiting aan de bovenkant of achterkant van het toestel, wijk hier niet te veel van af. De meest gangbare maat voor een houtkachel kanaal is Ø 15 cm en soms is het Ø 12½ of Ø 17½ cm. Bij  een gaskachel en gashaard bepaalt de aansluiting van het toestel ook de maat van het kanaal, maar die is meestal Ø 10 cm. Ook voor hout kachels en gas kachels geldt dat een kanaal korter dan 3 meter beslist is af te raden en dat dit kanaal bij voorkeur boven de daknok uit komt. Een vrijstaande houtkachel met achteraansluiting heeft een 90 graden bocht of T-stuk, maar omdat hierboven meestal een voldoende recht rook kanaal boven zit, trekt het kanaal de rook hier goed door heen. Al u aan de achterkant van de kachel een horizontaal deel wilt plaatsen, zult u zelf moeten uit proberen wat in uw situatie haalbaar is.


Diameter Rookkanaal - Stookopening Openhaard

De diameter van het rookkanaal is geen standaard gegeven, eigenlijk heeft elke openhaard zijn eigen ideale maat rookkanaal. Heeft u al een rookkanaal en nog geen openhaard, dan bepaalt dit kanaal de mogelijkheden van uw open haard en de stookopening. Wilt u een openhaard (met of zonder schouw) met een bepaalde stook opening, dan volgt hieruit een ideale maat rookkanaal. Het komt er op neer dat u altijd moet zoeken naar de beste combinatie bij het rookkanaal en de  open haard.


Wat is bepalend bij de keus

De stookopening ofwel de binnenmaat van de open haard moet altijd in goede verhouding zijn met de diameter en de lengte van het kanaal, als u daar te veel van gaat afwijken is dit vragen om problemen bij het stoken van uw haard. Bij een open haard wordt de diameter van het rookkanaal bepaald door: de haardopening, de totale lengte van het rookkanaal, eventuele verslepingen, de isolatie, het materiaal en gladheid van het kanaal.
In het algemeen geldt:
  • Een kanaal  korter dan 3 meter is sterk af te raden 
  • Een langer kanaal voldoet beter dan een kort kanaal
  • Een glad stalen kanaal voldoet beter dan een ruw kanaal
  • Een recht kanaal voldoet beter dan een kanaal met bochten
  • Bochten boven in het kanaal geven meer remming dan bochten onderin
  • Gebruik voor een openhaard geen kanaal van een diameter kleiner dan 17 ½ cm
  • Een smalle hoge openhaard trekt minder goed dan een met een lage maar brede  opening

De Formule

Er bestaat een formule om de beste verhouding te berekenen tussen de stookopening van de openhaard en de diameter van het rookkanaal of schoorsteen. Bij het opgeven van de hoogte en de breedte van de stook opening, volgt hier uit een aanbevolen maat voor het rookkanaal, deze maat is weer afhankelijk van de op te geven lengte. Bij een kort kanaal geeft de formule een grotere diameter op dan bij een langer kanaal. Deze uitkomst moet u dan zien als een heel goede en gewenste aanbeveling om van uit te gaan. De formule gaat uit van een recht rookkanaal, als er dan ook bochten
nodig zijn moet u dit zien als een minpunt en moet de diameter van het kanaal groter worden dan de opgegeven maat, bochten 15° zijn weer minder nadelig dan bochten 30° en bochten 45° geven weer meer remming, vooral boven in het kanaal.


Enkele voorbeelden

Hieronder ziet u enkele formule voorbeelden van openhaarden en de bijpassende rookkanalen:

  • Stookopening - hoogte 50 cm breedte   70 cm bij een lengte kanaal van 7 m - aanbevolen diameter 17,24 cm
  • Stookopening - hoogte 60 cm breedte   60 cm bij een lengte kanaal van 7 m - aanbevolen diameter 17,48 cm
  • Stookopening - hoogte 60 cm breedte   60 cm bij een lengte kanaal van 4 m - aanbevolen diameter 19,15 cm
  • Stookopening - hoogte 70 cm breedte   70 cm bij een lengte kanaal van 7 m - aanbevolen diameter 20,39 cm
  • Stookopening - hoogte 70 cm breedte   70 cm bij een lengte kanaal van 4 m - aanbevolen diameter 22,34 cm
  • Stookopening - hoogte 80 cm breedte   80 cm bij een lengte kanaal van 7 m - aanbevolen diameter 23,31 cm
  • Stookopening - hoogte 80 cm breedte   80 cm bij een lengte kanaal van 4 m - aanbevolen diameter 25,53 cm
  • Stookopening - hoogte 80 cm breedte 100 cm bij een lengte kanaal van 7 m - aanbevolen diameter 26,06 cm
  • Stookopening - hoogte 90 cm breedte 100 cm bij een lengte kanaal van 7 m - aanbevolen diameter 27,64 cm
Worden er nu in het rookkanaal bochten toegepast dan geven deze een remming, vooral de bochten van 45 ° boven in een kanaal, u moet dan de kanaal diameter naar boven gaan afronden. Dubbelwandige RVS rookkanalen hebben de navolgende diameters - 15 cm - 17 ½ cm - 18 cm - 20 cm - 25 cm - 30 cm - 35 cm  - enz.
Het kan dus gebeuren dat  de ideale kanaal maat behoorlijk hoger uitvalt dan u wenst.
Het maakt in deze voorbeelden geen verschil of het een rookkanaal is voor een gasgestookte of een houtgestookte open haard wordt toegepast, de voorschriften zijn hiervoor gelijk.


Extra informatie

Bij het berekenen van het oppervlak van een hoek open haard, moet u het zij vlak bij het voorvlak optellen en bij een panorama open haard alle twee de zijvlakken optellen bij het voorvlak. Een panorama openhaard heeft dan ook een behoorlijk groter kanaal nodig en zal moeilijker goed te stoken zijn. Het is verstandig om bij panorama en hoek openhaarden de stookpening niet hoger te maken dan 50 centimeter. Het rechte deel van het rookkanaal veroorzaakt vooral de goede trek, het is daarom dat bochten hoger in het kanaal meer remming veroorzaken, de hoge bochten remmen de opgaande trek af,  bij lage bochten bevindt het trek bevorderende rechte deel zich er boven en zal de lucht nog redelijk door de bochten trekken. Doorkijk haarden, dus met een stookopening aan weers kanten zijn nog moeilijker goed te stoken, een kleine luchtstroom in de kamer, zoals een opengaande deur of langs lopen, kan al rook de kamer in blazen.


Toch een oplossing ?

Heeft u een openhaard die niet goed trekt, dan is er toch wel iets aan te doen, het navolgende geldt zowel voor gas openhaarden als voor hout openhaarden. Als de stookopening te groot is voor het rookkanaal, kunt u op een mooie en niet te kostbare manier de stookopening van de open haard verkleinen. U plaatst dan aan de bovenkant van de stookopening een strook vuurvastglas van 15 tot 20 centimeter breed, hierdoor wordt het open oppervlakte van de haard een stuk kleiner en het belangrijkste is, de bovenrand waar de luchtstoom langs trekt brengt u veel dichter bij het vuur. Voor het zicht verandert het niet zoveel, maar het effect er van is groot. Deze strook vuurvast glas is vast te zetten met een goede siliconen kit op een rand als die er is, anders plaatst u kleine aluminium U-profieltjes aan de zijkant en zet het glas er met de kit in vast. Deze strook vuurvast glas wordt wel heet maar minder dan verwacht omdat de luchtstroom toch wat koelt. Een goede Siliconen kit is bestand tegen hitte tot 200 graden. U kunt het effect en maat van te voren uitproberen en bepalen met een strook gipsplaat die u aan de bovenkant in de open haard tijdelijk vastzet.
Ventilator: U kunt ook kiezen voor een ventilator in uw rookkanaal of op het schoorsteenkanaal. Deze speciale ventilatoren zijn behoorlijk prijzig en hebben een jaarlijks onderhoud nodig. Er moet een elektra aansluiting naar het dak worden gemaakt en een ander terug naar beneden voor de bediening, de klep van de verloopkap vlak boven de haard moet worden weggehaald of vastgezet. Bij een gas openhaard moet het gasblok via een beveiliging worden gekoppeld met de rookgas-ventilator, zodat het gasblok pas ontstoken wordt als de ventilator voldoende zuigkracht levert, blijft de klep in de eerder genoemde verloopkap in gebruik, dan moet deze worden opgenomen in het beveiliging systeem, zodat het gasbblok niet ontstoken kan worden als deze klep gesloten is.


Rookkanaal - Maatvoering verwarrend -

Als we praten over de diameter of de maat van een rookkanaal, dan wordt altijd de binnenmaat bedoeld, de meeste dubbelwandige rookkanalen hebben een wanddikte van ruim 2½ cm zodat hieruit een buitenmaat volgt die ongeveer 5 tot 5½ cm ruimer is, er worden ook dubbelwandige kanalen geleverd met een wandikte van ongeveer 3 cm. Het verwarrende bij rookkanalen is echter dat de diameter meestal wordt opgegeven in milimeters, zodat een kanaal met een diameter van Ø 20 cm een kanaal Ø 200 wordt genoemd, ook bij de andere maten bestaat deze verwarrende maatvoering. De lengte van rookkanalen wordt wel altijd in centimeters opgegeven.


Is een open haard een verwarmings toestel ?

Nee, zo moet u er niet naar kijken, er niet zo mee omgaan en vooral niet met die gedachte kopen. Een openhaard geeft warmte, hij straalt hitte naar u toe dat zeker, maar een goede verwarmings-bron is het zeker niet.
Open haarden zijn een extra luxe in uw woning, ze zijn voor de gezelligheid, u zit er met een aantal mensen gezellig omheen,  u kijkt naar het vuur , eet en drinkt er iets lekkers bij.
Een open haard verliest bijna net zoveel warmte als hij u geeft, heel veel warmte verdwijnt door uw schoorsteen naar buiten. Met een openhaard haalt u misschien net aan een rendement van 10 tot 20% van wat u er als brandstof in stopt. Bij een goede houtkachel is het juist andersom, die halen een rendement van 80% 0f hoger.
Ik kreeg soms de vraag, is er een systemen om bij  openhaarden warmte terug te winnen ?
Voor zover ik weet is dit wel geprobeerd, maar het werkte niet naar verwachting. Maar mensen als dit voor u belangrijk is, koop dan geen open haard, koop een goede houtkachel of een mooie gashaard, die zijn er voor gemaakt om uw woning te verwarmen.
Zie een openhaard als een mooie extra luxe, als u daar voor kiest en uw bankrekening laat het toe, doe het dan.



Mail ons via deze link

planten blad
____________________________________________________________________________________________
stookopening open haard, binnenmaat.

Haard & Kachel levert voor uw kachel en openhaard ook de  haardaccessoires .
welke diameter rookkanaal berekenen, schoorsteen hoogte berekenen, diameter openhaard
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Amsterdam Rotterdam Utrecht Den Haag Groningen Eindhoven Den Bosch Haarlem Leiden Apeldoorn Nijmegen Kleve Arnhem Maastricht Zwolle Brussel Emmen Assen Breda Tilburg Antwerpen Leeuwarden Sneek Heerenveen Drachten Deventer Winschoten Middelburg Vlissingen Gouda Dordrecht Weert Zaandam Hilversum Amersfoort Almere Lelystad Emmeloord Alkmaar Almelo
Den Helder Harlingen Hengelo Harderwijk Tiel Delfzijl Zutphen Winterswijk Turnhout Zaanstad Amstelveen Meppel Gorinchem
Helmond Venlo Roermond Sittard Heerlen Roosendaal
Bergen op Zoom  Enschede Hasselt Gent Hellevoetsluis Zierikzee
Terneuzen Steenwijk Ede Hoogeveen Uithoorn Kampen Leuven Veenendaal Doetinchem Alphen a/d Rijn Oss
Dokkum Stadskanaal Lemmer Enkhuizen Rhenen Venray Veghel Dronten Purmerend Naarden Schagen Goes Hoorn Woerden Den Burg Delft Zoetermeer Zaltbommel
Omgeving Hoofddorp Geleen Nieuwegein Beverwijk Ommen Oldenzaal Coevorden Mechelen Urk Lommel Boxtel Hoogezand-Sappemeer Veendam Regio
____________________________________________________________________________________________________

Online store, Webwinkel, Haard-Kachel. online internet shop, diameter kachelpijp, internetwinkel en webshop.
Web winkel Kachelpijpen, Verkoop, Aanbod, Aanbieding, Aanbiedingen,.
Haard en Kachel , Heemstede lengte rookkanalen Capelle a/d IJssel