Haard-Kachel, logo - openhaarden materialen - regio t gooi, doffe oude schouwen
Haard & Kachel - Technische informatie over openhaarden, materialen, onderdelen en toebehoren, zoals vuurvaste stenen en rookvangkappen, evenals openhaard bouwen -

Haard & Kachel

Wij leveren kwaliteits RVS Rookkanalen, gietijzeren Noorse
Jotul Kachels en
kijk hiervoor in onze:

Voor de Webshop wordt u doorgeleid naar
Rookkanalen.info


Rookkanalen - Kachelpijpen

Een belangrijk onderdeel van de open haarden zijn beslist de rookkanalen, deze zijn van ( RVS ) roestvrijstaal, dubbelwandig en ook enkelwandig. Vanaf het verloopstuk van  vierkant naar rond  kan star enkelwandig kanaal of flexibel rookkanaal worden gebruikt, maar dan wel omwikkeld met isolatiedekens. Vanaf het plafond wordt wel dubbelwandig kanaal toegepast tot boven de nok van het dak, liefst zo recht mogelijk zonder bochten. Het kanaal moet in bewoonde ruimtes worden omkokerd met brandvrije platen, bijvoorbeeld Promatect.
Boven de nok - is een vaag begrip. Komt uw schoorsteen kanaal bijvoorbeeld twee meter naast de nok omhoog, en is de bovenkant er van iets hoger dan de nok,  dan is hij toch nog niet " Boven de Nok ". Boven de nok is een gebied wat denkbeeldig of getekend ontstaat als u de schuine daklijnen doortrekt naar omhoog, de omgekeerde dak   ─ V ─  die dan ontstaat, daar binnen is het ideale en gewenste uitmondings gebied voor uw schoorsteen kanaal.


Kanaal langs buitengevel ?

Voer een schoorsteenkanaal liever niet langs de buitengevel, ook een dubbelwandig geïsoleerd RVS rookkanaal niet. De rookgassen koelen hierin sneller af met als gevolg, een minder goede trek wat dan vooral merkbaar zal zijn bij het aanmaken en uit laten gaan van de openhaard of kachel. Is het de enige mogelijkheid dan zou het rvs dubbelwandig kanaal ombouwd moeten worden met stenen, maar heel vaak is dat bouwkundig weer een te grote ingreep.


Zo goed mogelijk !

Als u de  bouw voorschriften  kent en de ideale maten hebt ontdekt, het kanaal verloop en beste dakuitmonding hebt  bepaald, dan zult u bij de bouw toch ontdekken dat het ideale doel niet altijd mogelijk is. Als u dan afwijkt van de voorschriften, doe het dan met overleg, weet dat u afwijkt, kies zo goed mogelijk een alternatief wat het beste de ideale mogelijkheden en voorschriften benadert, weeg de risico's tegen elkaar af en zorg dat uw mooie eindresultaat in ieder geval brandveilig is ─ Brand wil niemand ─ Als u te veel afwijkt van het ideale doel en de voorschriften, dan weet u naderhand in ieder geval waar het aan ligt als uw haard niet zo goed trekt.


Rookkanaal

Kijk voor  mooie kwaliteits rookkanalen op onze webshop

Rookkanalen. info

Daar vindt u  dubbelwandig rookkanaal,
enkelwandig, concentrisch en 2mm dikwandige stalen kachelpijp.
openhaard onderdelen- open haard bouwen

Openhaard - Materialen

Technische Informatie 


U vindt op deze pagina veel technische informatie over openhaarden bouwen en de materialen die u hiervoor nodig heeft. Wij leveren deze haardmaterialen niet meer via onze webwinkel, maar deze informatie geven we u graag mee, kijk wel in onze webshop voor rookkanalen Jotul kachels Voor de technische informatie:
  Rookkanalen  -  Kanaal diameter  -  Stoken + stookadvies

Voor andere informatie:   naar  haard-kachel.nl      Pdf-bestand:   Rookkanaal met Openhaard

avondlucht
Home
 

Openhaard materialen.

De stookruimte van een openhaard kunt u bouwen van prefab chamotte stookmantels en van vuurvaste stenen. Vuurvaste stenen of vuurstenen, bestaan in verschillende maten en kleuren, deze stenen worden vuurvast verlijmd. Rookvangkappen met hun verloopstuk van vierkant naar rond gebruikt u om de aansluiting te kunen maken met het rookkanaal. Andere open haard materialen zijn, vermiculite korrels en isolplaten, ook isolatie dekens om bijvoorbeeld een inzet haard in een bestaande open haard goed te kunnen plaatsen.


Rookvangkappen

De rookvangkappen dienen koud op het onderliggende metselwerk of pre-fab openhaard geplaatst te worden. Gebruik een (5cm) glasvezel isolatie koord tussen kap en haard. De openhaard (gas en hout) dienen tot voorbij het verloopstuk (van vierkant naar rond, dat op de rookvangkap geplaatst moet worden) afgestort te worden met vermiculite. Het ondersteuningsijzer dient ter ondersteuning van de (gemetselde) boezem. De rookvangkappen leiden de rook en verbrandingsgassen soepel naar het rookkanaal.


Isolatie dekens

De vuurvaste isolatiedekens van keramische glasvezel worden onder andere gebruikt om open en gesloten inbouwgashaarden, inbouwhaarden en inzethaarden mee te isoleren, ook wordt een enkelwandig of een flexibel roestvrijstalen rookkanaal er mee geïsoleerd, gebruik aluminium (ALU) trekbanden voor het vastzetten hiervan. De isolatie dekens zijn bestand tot max 1200gr. ze hebben een maat van 60cm hoog x 3cm dik en zijn verpakt per 7 meter in een doos.


Vermiculite

Vermiculite isolatie korrels, worden bij de openhaard bouw gebruikt voor het isoleren van de stookmantel en de rookvangkap van de open haard, deze vermiculiet isolatiekorrel kan worden vermengd met pure cement in een verhouding van 10 op 1 en dan met water worden bevochtigd (aarde vochtig) hierdoor koekt de korrel pas na enige tijd aan elkaar maar blijft wel flexibel, het zal hierdoor niet door een kleine opening kunnen weglopen.


Isol-platen

Isol-platen zijn hittebestendig tot 1100gr C, deze worden in de openhaardenbouw gebruikt om de ombouw (de boezem) van de open haard of inbouw gashaard te bouwen, de platen hebben een maat van 244 x 122 x 5 cm en worden verlijmd met Isol-lijm, als de boezem van de haard gereed is, wordt het geheel afgewerkt met Isol-voorstijk, dit is een speciaal impregneermiddel om later het geheel te kunnen stukadoren, voor een "standaard" boezem is ongeveer 2kg voorstrijk nodig ─  Andere gebruikte materialen om de haardboezem te bouwen zijn, gasbeton ofwel Y-tong blokken.


Vermiculite platen

Vermiculitiet platen worden geperst van vermiculite korrels, ze zijn in verschillende kwaliteiten leverbaar, zoals normale en harde persing, ze zijn bestand tot temperaturen van 1000° tot 1100° .  Deze platen zijn uitstekend geschikt om de binnenwand van een houtkachel mee te bekleden, u kunt de kapotte stookstenen van uw kachel er mee vervangen. Ze kunnen gemakkelijk worden gezaagd met een normale houtzaag en worden bewerkt met een houtrasp.


Vuurvaste stenen en niet vuurvast

U kunt de stookplaats van een openhaard heel goed bouwen van vuurvaste stenen. Ook hiervoor geldt dat u de stenen naar onder en naar de wanden moet isoleren met isolatiekorrel, de op te vullen ruimte moet 5 centimeter bedragen. Er mag zich geen hout onder of opzij van de stookopening bevinden. De vuurvaste stenen of ook wel vuurstenen genoemd, zijn leverbaar in verschillende kleuren en maten en worden verlijmd met vuurvaste lijm. Het is ook heel goed mogelijk om op de vuurstenen bodem te stoken zonder rooster, een houtvuur heeft voldoende aan lucht en zuurstof van voren om goed te branden, laat dan wel altijd een laag as liggen, schep niet alles weg. Vaak hangt de keuze van stoken op steen of stoken op een rooster af van de persoonlijke voorkeur en van wat je gewend bent. Als u stenen gebruikt die niet vuurvast zijn, moet u deze aan de achter wand beschermen met een gietijzeren haardplaat en het daarbij voor lief nemen dat de stenen kunnen gaan scheuren. Het stoken kan gebeuren direkt op de vuurvaste bodem, op een rooster met aslade, of op een rooster dat op haardbokken ligt.


Matte oude schouwen

Sommige oude schouwen kunnen zo mat, zo dof, zo doods geworden zijn, het leven is er uit. U kunt dit leven weer terug brengen in het marmer en hardsteen doormiddel van gekookte lijnolie. U brengt dit gewoon met een doek op en wrijft het in, de randjes van de doffe schouw doet u met een kwastje, veel fijne krasjes en de matheid van uw schouw zult u zien verdwijnen. Gekookte lijnolie is met een half uur droog, maar gebruik geen rauwe lijnolie, die droogt niet op. Wees voorzichtig met de doek waarmee u de lijnolie op de schouw hebt aangebracht, deze doek in een prop wegleggen kan tot gevolg hebben dat die gaat broeien en zelfs ontbranden. Veel Doe-Het-Zelf winkels verkopen deze gekookte lijnolie, maar maak eerst een proefje op de achter of zijkant van de schouw   Succes

________________________________________________________________________________________________

Wij leveren ook kachel en open haard accessoires, evenals kachelmaterialen