Haard-Kachel webwinkel houtkachels stoken stooktips, open haarden stoken, stookadvies haarden,

Stoken van kachel en openhaard - Stookadvies

Haard & Kachel - geeft hier advies en stooktips over het stoken van houtkachels, open haarden stoken en goed kachel stoken

Voor de Webshop wordt u doorgeleid naar 
Rookkanalen.info
Voor Technische informatie over RookkanalenVoor informatie  Openhaard materialen

Voor info over aanbevolen Diameter rookkanaalVoor informatie Jotul - Houtkachels
 
Bezoek onze webwinkel voor
onze andere produkten, zoals haardaccessoires,  rookkanalen 
avondlucht - stooktips
Home


Houtkachel stoken


Stoken op hout - Houtvuur stoken. Niet alle houtkachels hebben een rooster met aslade, zonder rooster en aslade is een kachel heel goed te stoken, u dient dan een laagje as te laten liggen, anders kunt u de bodemplaat stuk branden. Volgens de verhalen vullen in Noorwegen de Noren hun kachel daarom met een laagje schoon droog zand van ongeveer 2 centimeter dit laten ze liggen en het vermengt zich op de duur vanzelf met as. Heeft uw kachel wel een rooster met aslade, verwijder dan de as voordat dit het rooster bereikt, een rooster wat lang in de gloeiende as ligt wordt veel heter en verbrandt dan sneller. Bij een stookrooster hoort de smalle opening van de roostersleuf boven te liggen en de brede opening onder. Moderne houtkachels branden heel economisch en het rendement er van is behoorlijk hoog, soms kunt u een kachel open stoken, dit is dan vooral afhankelijk van de situatie in uw huis en het rookkanaal, open stoken is vaak aantrekkelijk, maar wel wordt het rendement van de kachel en het stookhout veel lager. U vindt veel stooktips op de pagina hiernaast voor het kachel aanmaken.en een goed houtvuur stoken.


Openhaard stoken - stooktips


Stoken op hout - Openhaarden branden in onze woningen meestal voor de gezellige sfeer, doe het open haarden stoken daarom goed, (kijk ook bij stook-tips) Een nieuwe open haard moet 6 tot 8 weken drogen voordat u kunt gaan stoken, u begint dan met een klein vuurtje wat niet lang mag branden, een volgende keer kunt u de tijd en grootte van het vuur langzaam opvoeren. Zorg voor voldoende luchttoevoer bij open haarden, alle lucht en zuurstof die verbrandt moet ook binnen kunnen komen, bij een openhaard is veel lucht nodig om de rookgassen af te voeren, bij een gesloten houtkachel is dit veel minder. Heeft u in uw woning een centraal-luchtafzuig systeem, dan kan dit ook nadelig werken voor de trek, u heeft dan altijd wat onderdruk in huis. De benodigde lucht hiervoor zoekt de gemakkelijkste weg om binnen te komen en dit kan uw rookkanaal zijn. Dit geldt ook voor een afzuig kap in uw keuken. lucht  Als u uw openhaard zonder rooster wilt stoken is dit heel goed mogelijk, een houtvuur heeft vooral vanaf de voorkant lucht en zuurstof nodig. Het stoken met of zonder rooster is vaak een persoonlijke voorkeur, wel is hout stoken op een stookrooster in het algemeen iets gemakkelijker. Bedenk wel dat openhaarden geen verwarming toestellen zijn, het rendement er van ligt erg laag.


Klep openhaard, hout / gas


Let er ook op dat de klep van de hout openhaard, open staat bij het stoken. Als een gas openhaard een klep heeft, dan moet deze een beveiliging hebben zodat het gasblok alleen kan worden aangestoken  met een klep in de open stand. Bij een gas open haard met een ventilator moet de klep elektronisch gekoppeld zijn met de ventilator of er worden uitgehaald, zodat de ventilator niet kan worden gestart met een gesloten klep.
Veiligheid voor alles !


Stookadvies - Uw Buren


Houd bij het hout stoken ook rekening met uw buren, die zijn niet altijd blij met de rook.


Stook problemen


Toch een oplossing voor een slecht trekkende openhaard ? kijk hier voor op onze andere pagina, openhaarden rookkanalen bij Toch een oplossing ?


Jotul kachels stoken, openhaard stoken houtkachels stoken

Jotul Kachels
jotul houtkachel


Stookadvies


Stooktips en advies voor het  houtvuur aanmaken.
 • Steek eerst wat kranten proppen aan in de kachel of open haard aan zodat de koude lucht in het rookkanaal wordt voor verwarmd waardoor er minder rookontwikkeling zal ontstaan. Bij slechtere trek is een goede manier om de lucht in het rookkanaal te verwarmen, door een bakje met wat spiritus in de kachel of openhaard te zetten, dit aan te steken en uit te laten branden.
 • Stook uw houtvuur bij voorkeur op een rooster met aslade, of op een rooster met haardbokken, zodat er van onderaf zuurstof bij het vuur kan komen.
 • Leg wat kleine en droge aanmaakhoutjes op het rooster en steek deze aan.
 • Als de aanmaakhoutjes goed vlam hebben gevat, zet dan wat kleine en droge houtblokken tegen de achterwand, bouw het vuur daarna verder op met grotere houtblokken. 
 • Een blaaspijp met lange steel of een blaasbalg is handig om het vuur na verloop van tijd weer wat leven in te blazen.
In Lapland maken de bewoners (de Saami) hun houtvuur met één lucifer aan, ze zetten van te voren dunne gekloofde stukken dennen hout boven hun kachel te drogen, kepen deze in met hun mes zodat er een soort kerstboompje ontstaat, zij zetten er dan een aantal in hun kachel en leggen wat stroken berkenbast er bij en die ene lucifer brengt het houtvuur tot leven. Probeer deze Saami eens na te volgen, mocht het echter niet goed lukken, dan U kunt natuurlijk ook de hulp inroepen van aanmaakvloeistof, aanmaakblokjes of aanmaakzakjes..


Kachel stoken - tips

Als u uw kachel al wat langer stookt let dan eens op de binnenkant van de kachel, ziet u dan een licht grijze aanslag die vrij los zit, dan is dat een teken dat uw kachel goed brandt en u goed stookt, maar ziet u aan de binnenkant een zwarte teerachtige aanslag, dan moet u zich zorgen gaan maken. Die teer (creosoot) zet zich ook vast in uw rookkanaal, met het risico van een schoorsteenbrand. Als u deze teer ziet?
 • Uw houtkachel heeft een te grote capaciteit waardoor u deze te veel moet temperen, (slechte verbranding).
 • Uw kachel wordt daardoor niet heet genoeg?
 • Uw rookkanaal trekt niet voldoende?
 • U stookt hout wat niet droog genoeg is?
 • U stookt hout waar veel hars in zit?
 • U stookt afval hout of ander afval?
Vooral dit laatste is een belangrijk punt, een houtkachel is geen allesbrander, wij gebruiken deze naam niet voor een houtkachel, daar is hij niet voor gemaakt. ook uit milieu oogpunt is het af te raden om op deze manier met een kachel om te gaan en er zo over te denken.


Houtsoorten

Welke houtsoorten stoken ? Geen afval hout of ander afval, geen geverfd hout stoken of geïmpregneerd hout, gebruik naaldhout soorten alleen voor het aanmaken van de openhaard, er zit vaak veel hars in dit hout, het knettert en geeft veel vonken, wat gevaarlijk is bij een open haard vuur. Als u een kachel stookt en deze brandt goed dan kunt u als de kachel goed heet is wat naaldhout mengen met ander hout. Wat u wel moet stoken is droog hout. Houtsoorten zoals wilg, els, populier en berk, zijn na 1 tot 1½ jaar droog genoeg, andere houtsoorten zoals essen en vooral eiken en beuken, hebben een langere droogtijd nodig van zeker 2 jaar. Ook geperste briketten zijn heel geschikt, ze zijn beslist droog en branden goed. Azobé hout is ook goed te stoken, het geeft echter zoveel hitte af dat het verstandig is het te mengen met andere houtsoorten, alleen azobe stoken kan uw kachel stuk branden.

Dennenhout stoken is een apart vraagstuk - als eerste - dennenhout is een verwarrende naam in Nederland, het timmer hout met de naam "dennenhout " komt van de zilverspar en bevat geen hars, het lijkt veel op vuren hout, maar de boom, de grove den bevat wel hars maar het hout van deze boom heet grenen hout (ofwel grenenhout). Dus het hout van de grove den, dat is wat we willen stoken. In dit hout zit veel hars en dat kan beslist veel aanslag geven in de openhaard en het rookkanaal. Stook dit dennen hout niet in de openhaard, die wordt niet heet genoeg. In een hete kachel gemengd met ander hout kan het wel en als u de kachel uit wilt laten branden gebruik dan op het laatst ander hout, want uw kachel en rookkanaal gaan dan al afkoelen.
In de kleine sauna blokhutjes in Lapland druipt als ze net nieuw zijn gebouwd, in het begin door de hitte bij het stoken, zoveel hars uit dit hout, dat je later bij het zitten soms bijna aan de ruw houten bank vast plakt. De eerder genoemde Saami en de Finnen in Lapland stoken toch behoorlijk veel hout van dennebomen in hun kachels, eigenlijk hebben ze daar maar twee houtsoorten om te stoken, hout van dennen en van berken, de andere houtsoorten zijn behoorlijk schaars. Maar ze mengen deze twee hout soorten zo veel mogelijk, berkenhout brandt gemakkelijk en fel, vooral de schors en door deze combinatie verbrandt de hars waarschijnlijk voor een groot deel. Maar het belangrijkste moet zijn, dat in deze koude donkere poolstreken de houtkachel aangaat in september en aan één stuk brandt tot ergens in mei, deze kachels blijven maandenlang heet en branden zichzelf en het rookkanaal blijkbaar voldoende schoon  -  Hebben onze mooie sierkachels soms een luxe probleem ??Kachelruit zwart ?  Kachelruit schoonmaken

Bij het aanmaken van de houtkachel, wil het vaak helpen om het deurtje op een kier te zetten zodat de rook beter weg trekt. Wel is het gevolg hiervan dat de ideale lucht circulatie in de kachel wordt verstoord en de kachelruit hierdoor sneller vies en zwart wordt. Er bestaan verschillende schoonmaak middelen om een vuil kachelruit te reinigen, over het algemeen werken ze goed en vaak werken ze nog beter door de doek of kranten prop die u hierbij gebruikt, even in de as te dopen. De kachelruit schoonmaken gaat vaak al goed met alleen die vochtige doek of kranten prop gedoopt in de as zonder een reinigingsmiddel. Is uw kachel ruit heel erg zwart, vuil en aangekoekt, dan kunt u ook met koper poets de ruit schoonmaken en zelfs met heel fijn staalwol, het vuurvaste glas is zo hard dat dit fijne staalwol er geen krassen op geeft. Maak het kachel ruit pas schoon als het is afgekoeld, vocht kan een hete kachelruit doen springen. De meeste moderne kachels hebben een lucht toevoer van onder en van boven, die aan de onderkant heeft u vooral nodig bij het aanmaken van de kachel, als de kachel goed brandt kunt u die sluiten, u regelt de lucht toevoer daarna met de bovenste openingen. De lucht die hier binnen komt wordt namelijk via sleuven langs het kachelruit geleid, waardoor de vlammen van het ruit worden weggeblazen en de kachelruit langer schoon blijft. Met het deurtje op een kier verstoort u deze gunstige luchtstroom en raken de vlammen het glas en wordt het sneller zwart. Kijk ook eens naar het verschil als de onderste lucht toevoer open staat of dicht. Het is heel goed mogelijk dat bij een open stand van deze schuif de vlammen tegen het glas branden, omdat door de onderste luchttoevoer de ideale lucht stroom van boven verandert, sluit die schuif en waarschijnlijk is het resultaat een langer schoon blijvende kachelruit.

Extra info: Sommige Kachels hebben deze luchtsleuf voor het schoonhouden van het glas en de luchtschuif hiervoor niet boven, maar aan de onderzijde van de kachelruit  ─  Oudere kachels hebben niet altijd die geleide luchtstroom langs het kachelglas, het zal dan ook moeilijker zijn bij hen het glas schoon te houden. Vochtig hout geeft ook eerder aanslag op de kachelruit dan droog hout.

Gaskachels en Gashaarden - Als u een gashaard voor het eerst aanmaakt, kan het gebeuren dat door de eerste keer heet worden en branden van de keramische stammetjes en kooltjes er een licht grijze aanslag op de kachelruit ontstaat. Het is verstandig de ruit los te halen om de aanslag te verwijderen, de aanslag kan namelijk inbranden in de kachel ruit, zodat het glas hierna niet echt helder meer is.


Boven de nok ?

Boven de nok is een verwarrend en onduidelijk begrip. Komt uw schoorsteen kanaal bijvoorbeeld 2 meter naast de nok omhoog en is de bovenkant er van iets hoger dan de nok, dan is hij toch niet echt " Boven de Nok " het ideale, boven de nok, is een gebied wat denkbeeldig of getekend ontstaat als u de schuine daklijnen, schuin doortrekt naar omhoog, de omgekeerde dak ─ V ─ die dan ontstaat, daar binnen is het ideale en gewenste uitmondings gebied voor uw schoorsteen kanaal. U moet hierbij bedenken dat de wind die een schuin dak ontmoet, met de dakrichting mee omhoog gaat stromen, bij de nok gekomen buigt de windstroom dan meestal geleidelijk weer naar omlaag, in de omgekeerde dak ─ V ─ is de luchtstoom nog opgaand of horizontaal, daar achter buigt de luchtstroom weer omlaag, als de uitmonding van uw schoorsteen kanaal zich daar bevindt, dan ontdekt u de vervelende invloed van een omlaag stromende wind. Het maakt dan ook veel verschil hoe uw schoorsteen staat ten opzichte van de windrichting en de daknok. Bij een plat dak is 50 centimeter er boven uitmonden beslist het  minimum.


Schoorsteen trek


Bedenk dat bij windstil weer, het moeilijker kan zijn een openhaard en hout kachel goed te laten trekken, U mist dan de trek die de wind kan veroorzaken, maar vooral mist werkt zeer nadelig, u heeft door deze mist vaak een slechte trek. De windrichting kan ook in uw voordeel of nadeel zijn, dit afhankelijk van de uitmonding van uw schoorsteen ten opzichte van de daknok, ook hoge bomen of gebouwen kunnen nadelig werken op de trek van uw open haard of kachel, dit dan weer afhankelijk van de windrichting. Wind is ook nog eens wispelturig, denk aan de draaiwinden, zoals die boombladeren op een hoop kunnen doen waaien, waarnaast het dan prachtig schoon blijft. Bij oudere kachels zat vaak nog aan de achterkant een klep in het rookkanaal om te temperen, bij nieuwe kachels en haarden is dat niet nodig, alleen in het extreme geval dat uw rook kanaal te goed zou trekken heeft het zin, u kunt dan het fluiten van de kachel voorkomen. Laat het rookkanaal 1x per jaar vegen, voor de goede werking van de kachel of openhaard, voor u zelf, voor de verzekering en ter voorkoming van een schoorsteenbrand ─ Veilig stoken, voor u zelf en voor uw huisgenoten !


Veilig stoken met de omgekeerde methode

Er is sinds kort een heel goed advies van een aantal brandeweer korpsen.
Zij noemen deze stooktip de "Omgekeerde methode"  ook wel de "Zwitserse methode" van stoken.
Dit is vooral een heel geschikte manier als u met aanmaakblokjes werkt om het vuur aan te steken.
Het komt er op neer dat u in uw kachel, of op het stookrooster van uw openhaard eerst wat grotere, goed gedroogde houtblokken neerlegt. U stapelt ze twee aan twee kruislings op, naar boven toe met steeds kleinere houtblokken. U laat steeds ruimte tussen de bokken voor de zuurstof. Na een aantal hout lagen legt u tussen twee kleine stukjes hout uw aanmaakblokjes en dan daaroverheen wat kleine houtspanen.
Als u nu de aanmaakblokjes of aanmaakzakjes, aansteekt zullen de kleine houtspanen snel vlamvatten, het vuur zal zich nu langzaam naar onder verplaatsen en rustig op gang komen. Er vindt nu beslist veel minder rookontwikkeling plaats, uw kachelruit en rookkanaal zullen zeker schoner blijven. Bij het aansteken van onderaf ontstaat er veel meer rook met hierin veel onverbrande delen, deze onverbrande delen zullen neerslaan op uw kachelruit en in uw nog koude rookkanaal.

U kunt een filmje bekijken over deze goede stooktip op de site van de Brandweer !
De daarin genoemde vochtigheids meter leveren wij ook op onze site.
U kunt die bekijken via de navolgene link: VochtigheidsmeterWij wensen u succes met stoken.
Denk ook ook aan de veiiligheid.
Kerkrade houthaarden stoken houtkachel Haard & Kachel levert voor uw kachel en openhaard ook haardaccessoires 
Wij leveren Jotul houtkachels en rookkanalen.
open haarden stoken kachels, stookadvies open haard stoken, jotul kachels Sneek
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Amsterdam Rotterdam Utrecht Den Haag Groningen Eindhoven Den Bosch Haarlem Leiden Apeldoorn Nijmegen Sneek Arnhem Maastricht Zwolle Brussel Emmen Assen Breda Tilburg Antwerpen
Leeuwarden Brugge Heerenveen Drachten Deventer Winschoten Middelburg Vlissingen Gouda Dordrecht Weert Zaandam Hilversum Amersfoort Almere Lelystad Emmeloord Alkmaar Kleve
Den Helder Franeker Hengelo Harderwijk Gent Delfzijl Zutphen Winterswijk Turnhout Zaanstad Amstelveen Meppel Gorinchem Helmond Venlo Roermond Sittard Heerlen Roosendaal
Bergen op Zoom Enschede Almelo Tiel Hellevoetsluis Zierikzee Terneuzen Steenwijk Ede Hoogeveen Schagen Kampen Leuven Veenendaal Doetinchem Alphen a/d Rijn Oss
Dokkum Stadskanaal Lemmer Enkhuizen Rhenen Venray Veghel Veendam Purmerend Naarden Lommel Goes Hoorn Woerden Den Burg Delft Zoetermeer Zaltbommel
Omgeving Hoofddorp Nieuwegein Bussum Beverwijk Ommen Oldenzaal Coevorden Mechelen Urk Zeist Boxtel Hoogezand-Sappemeer Zeewolde Regio

_______________________________________________________________________________________________________________________________
Online store, Webwinkel, Haard-Kachel. stooktips, internet shop, kachel web winkel, internetwinkel en webshop
Aanbod haarden, Aanbieding Jotul kachels, Online-Verkoop
Haard en Kachel stoken, Lelystad stookadvies openhaarden stoken kachel Capelle aan den IJssel